«Η Rocket σχεδιάστηκε για να ξυπνάει το νευρικό σύστημα και να το τροφοδοτεί με την πολύτιμη prana που του είναι απαραίτητη, ενώ προωθεί ένα πνεύμα αλλαγής και ελευθερίας στην πρακτική».
Larry Schultz (14/11/1950 – 27/2/2011)

H Rocket Yoga AthensRocket Yoga Greece ιδρύθηκε από την Αγγελική Ματοπούλου το 2014, ως μία απόπειρα δημιουργίας του ρεύματος της Rocket Vinyasa στην Eλλάδα. Αρχικά η προσπάθεια ήταν δύσκολη καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ως τότε την πρακτική της Rocket και πολλοί την έβλεπαν με καχυποψία. Σταδιακά όμως καθώς δίδασκε σε διάφορα yoga studios και festivals, διαδίδοντας την μοναδική αυτή πρακτική, το ρεύμα γινόταν όλο και πιο μεγάλο, όλο και πιο δυνατό και σύντομα απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές. Toν Ιούλιο του 2017 φιλοξένησε τον δάσκαλό της David C. Kyle για να διοργανώσουν μαζί το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δασκάλων –50h Rocket Vinyasa Τeacher Training- που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, στο οποίο διετέλεσε βοηθός του καθηγητή της. Έκτοτε η ίδια εκπαιδεύει κάθε χρόνο με επιτυχία δασκάλους Rocket Vinyasa. Ύστερα από διάφορες συστεγάσεις σε  χώρους της Αθήνας, το Σεπτέμβριο του 2018 η Rocket Yoga Athens βρήκε το μόνιμο πια σπίτι της στο Pratyahara Yoga Center, στην Αγία Παρασκευή. Εκεί εκτός από τις καθημερινές πρακτικές διαφόρων στυλ Yoga (Rocket,Hatha,Prenatal κ.ά), γίνονται και οι εκπαιδεύσεις δασκάλων (Rocket & Hatha).

It gets you there faster

Το σύστημα Rocket Vinyasa ή αλλιώς “The Rocket” (όνομα που δόθηκε από τον Bob Weir των Grateful Dead γιατί όπως ανακάλυψε: “It get’s you there faster!”) αποτελείται από τις σειρές Rocket 1, 2 & 3 οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην παραδοσιακή Ashtanga Vinyasa Yoga. Οι σειρές αυτές είναι διασκευές των κλασσικών σειρών 1st (Primary) & 2nd (Intermediate) series της Ashtanga Vinyasa εμπεριέχοντας και τις θέσεις κλειδιά από τις 3rd & 4th series. Είναι σειρές που ανανεώνουν την ενέργεια και τη ζωτικότητα του σώματος και του νου.

Διαμορφωμένη έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το κάθε σώμα στην παρούσα κατάστασή του, η Rocket δίνει στον ασκούμενο και το δάσκαλο τον έλεγχο και την ελευθερία για τη δική του δημιουργική πρακτική. Μία βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί και να πειραματιστεί. Με σεβασμό πάντα στον πυρήνα και τις παραδοσιακές αρχές της Ashtanga Vinyasa Yoga.

Η δομή της πρακτικής παραμένει αυτή της Ashtanga Vinyasa ξεκινώντας με χαιρετισμούς στον ήλιο (Surya Namaskar A & B), συνεχίζοντας με όρθιες θέσεις (Standing Poses), ύστερα καθιστές θέσεις (Seated Poses) και ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό κλείσιμο (Finishing Sequence). Ο ρυθμός της είναι γρήγορος και απαιτεί την εστίαση του ασκούμενου στις συνεχείς αλλαγές της ευθυγράμμισης του σώματος και του κέντρου βάρους. Τη διατήρηση της ροής της αναπνοής (Ujjayi), των νευρομυϊκών του κλειδωμάτων (Bandhas) και τη σταθερότητα στο βλέμα (Dristti).
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Rocket που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι οι τροποποιήσεις της, γι’αυτό και αποκαλείται “Τhe Art of Modifications”. Oι ασκούμενοι ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν παραλλαγές και να χρησιμοποιούν βοηθήματα όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν μια asana, τροποποιώντας την κλασσική σειρά και προσαρμόζοντας την στις εκάστοτε μυοσκελετικές τους ανάγκες. Έτσι δεν σταματούν την πρακτική όταν δεν μπορούν να εκτελέσουν τέλεια μία asana, αλλά την προσαρμόζουν και συνεχίζουν αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και απολαμβάνοντας τη ροή ολόκληρης της πρακτικής. Με αυτόν τον τρόπο έχουν πρόσβαση σε όλες τις στάσεις, τις δουλεύουν και τις εξελίσσουν αποκομίζοντας έτσι τα οφέλη ολόκληρης της σειράς, χωρίς διακοπή.

Είναι μία πλούσια πρακτική που σε κάθε μάθημα δουλεύονται: pranayama, forward folds, back bends, spinal twists, hip openers, arm balances, standing balances, inversions, handstands και headstands, αυξάνοντας γρήγορα την αντοχή, τη δύναμη, την ελαστικότητα του σώματος, αλλά και τη σύνδεση με την εσωτερική δύναμη, την υπομονή, την πειθαρχία και την εστίαση του νου.

Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, μη χάνετε καιρό!!

rocket yoga
Λίγα λόγια για τον ιδρυτή της Rocket Vinyasa Larry Schultz (14/11/1950 – 27/2/2011)

O Larry πρωτοήρθε σε επαφή με τη Yoga σε ηλικία 29 ετών και η εμπειρία αυτή άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή του. Στα 31 του χρόνια έγινε μαθητής του Pattabi Jois και του συστήματός του, Ashtanga Vinyasa, που ακολούθησε πιστά για τα επόμενα 8 χρόνια. Έπειτα το 1989, στο χώρο του σπιτιού του στο San Francisco, άρχισε να διδάσκει σε μικρές ομάδες την Ashtanga Vinyasa ιδωμένη από τη δική του οπτική. Ο Larry πίστευε πως όλοι οι μαθητές έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις στάσεις, λογική αντίθετη με το σύστημα αυστηρής ιεραρχίας του P. Jois στο οποίο ο δάσκαλος έδινε στο μαθητή μια νέα στάση, αφού είχε τελειοποιήσει την προηγούμενη. Αντί αυτού, ο Larry δίδασκε μια εκδοχή της Ashtanga Vinyasa κατά την οποία κάθε μάθημα περιλάμβανε στάσεις και από τις τρεις σειρές της. Όλοι οι μαθητές μπορούσαν να προσπαθήσουν όλες τις στάσεις! Αυτό, καθώς και το γεγονός ότι ο Larry δεν είχε ακόμα εξουσιοδοτηθεί από τον Jois για τη διδασκαλία 2ης και 3ης σειράς είχε ως αποτέλεσμα ο P. Jois να αποδόσει στον Larry τον ιστορικό χαρακτηρισμό: «Ο Κακός της Ashtnaga» (The Bad Man Of Ashtanga).

Το 1991 (και έως το 2009) ο Larry ίδρυσε το IT’S Yoga Studio στο San Francisco. Ένα στούντιο με μεγάλη απήχηση και επιτυχία, που έκανε την πρακτική της Yoga προσβάσιμη στο ευρύ κοινό καθώς μέχρι τότε η πρακτική γινόταν σε μικρά γκρουπ σε σπίτια. O Schultz με την καινοτόμο Rocket του έμελε να θέσει τα θεμέλια για τη μεταγενέστερη Power Yoga και όλα τα παρακλάδια της!